Akupresszúra

 

 

A szervezetben a meridiánok (energiavezetékek) mentén áramlik az életet fenntartó energia. Az egyes szervek működési rendellenessége, a betegségek mindig együtt járnak az energiaáramlás zavarával, következésképpen a meridiánokban folyó normális, zavartalan energiaáramlás helyreállítása visszahat a testi funkciókra, javulást eredményezve egészségi állapotunkban.

 

A hagyományos kínai orvoslás –az energiaáramlást befolyásoló, segítő - több ezer éve bevált módszere az akupunktúra és az akupresszúra. Mindkettő az akupunktúrás pontokra gyakorolt hatáson alapul. Az akupresszúra gyakorlatilag tű nélküli akupunktúrát jelent, vagyis az akupresszőr ugyanazokat a pontokat kezeli, mint az akupunktúrás orvos tűvel, azonban ezt puszta kézzel teszi.


Az akupresszúra ugyanolyan hatásos, mint a tűvel kezelés, de mivel kézzel végzett masszírozásnál az inger nem olyan kis felületre összpontosul, mint a tűket használó akupunktúránál, a hatás időtartamában különbség lehet.

A hagyományos kínai orvoslás 14 fő meridiánt (energiavezetéket) ismer, és ezeken összesen több mint 500 pontot jegyez. A meridiánokat aszerint különböztetik meg, hogy bennük az ún. jin vagy jang szervekhez vezető energia halad.

 

jin meridiánok a következők: szív, szívburok, tüdő, máj, vese, lép és befogadó. A szív-, a szívburok- és a tüdővezetékben az energia a kar belső oldalán, az ujjak felé halad, mg a máj-, a lép- és a vesemeridiánban  lábszár belső oldalán, az ujjaktól kiindulva fut felfelé, a törzs irányába. A befogadó vezetékben az energia a test elülső középvonalában halad felfelé.

 

jang meridiánok: vastagbél, vékonybél, gyomor, epehólyag, húgyhólyag, ún. hármas melegítő, valamint kormányzó. A vastagbél-, a vékonybél, és a hármas melegítő vezetékben az energia a kéz ujja felől áramlik a törzs irányába. A gyomor-, az epehólyag- és a húgyhólyag-meridiánban az energiaáramlás a fejtől indulva a lábujjak felé történik. A kormányzó vezeték – a befogadóhoz hasonlóan – a test középvonalában fut felfelé, de hátul, a gerinc mentén.

 

Az akupresszúra az otthoni, házi gyógyításban még akkor is kiválóan használható, ha valaki nem végzett akupresszőr tanfolyamot. Ha az energia áramlását ösztönözni akarjuk (például egyes szervek alulműködési zavara, hiányállapotok esetén), akkor finoman, gyengéden, az energia áramlási irányával megegyezően kell masszírozni a meridiánokat, illetve az óramutató járásával azonos irányban a pontokat. Ha viszont csillapításra van szükség (például az egyes szervek túlműködési zavara vagy gyulladás esetén), akkor erőteljesen masszírozzunk, a meridiánok haladási irányával, illetve az óramutató járásával ellentétesen.

 

Minden olyan fizikai hatás – ilyen az akupresszúra is -, amely a meridiánok mentén és annak áramlási irányában nyomással, paskolással, masszírozással, stb. történik, az a meridiánok mentén lerakódott szennyező anyagok eltávolítására hat és egyúttal felszabadítja a gátat az energiaáramlás folyamatából. A technikák igen változatosak lehetnek az egyéni érzékenység és a technikai felkészültség szerint.