Reflexológia

 

 

Kezdjük az elején, történeti áttekintéssel: mint oly sok ága a természetgyógyászatnak, a reflexológia is, tapasztalatokon alapuló tudomány. A lábak és a kezek reflexzóna masszázsát, mint természetes egészségmegőrzés módját már, sok nép ősidők óta ismerte. Eredetét nem ismerjük, valószínű egyidős az akupunktúrával. Ez azt jelenti, hogy a masszázsnak ez a formája 6000 éves múltra tekint vissza.
Egy Kairótól délre, Szakkarában talált sír Kr. e. 2330-ból származó faliképéből ítélve már az ókori Egyiptomban is alkalmaztak reflexológiát; amikor a test energiamezőinek kijavítására különféle nyomásterápiákat alkalmaztak.

 

 

 

 

A reflexmasszázs hatásmechanizmusa

A talpban megközelítőleg 70.000 idegvégződés található. A reflexológia során, masszírozás hatására, reflexes úton aktiváljuk a szervezet öngyógyító erőit. Növekszik a véráram az egész testben, célszervben, ingerület váltódik ki. Ezek a hatások a keleti orvoslásban a fülakupunktúrából illetve a koreai kézakupunktúrából is ismert.
A reflexológus az egyes testrészek betegségeit a lábon lévő és a különféle testrészekkel összefüggésbe hozott reflexzónák masszírozásával kezeli.
A reflexológusok szerint betegség akkor lép fel, ha szervezet "energiacsatornái" elzáródnak, s így egyik vagy másik terület károsodik. Úgynevezett blokkok kialakulása miatt, az elzáródás egyik oldalán energia hiány alakul, ki a másik oldalán energiapangás.
Ha ingert kap a talp, a masszírozás hatására az inger továbbfut az idegvégződéseken, érintve a hozzá kapcsolódó szervet, szerveket. A többlet energiát csökkenti, ahol hiány van, oda szállítja. A salakanyagokat pedig a vérbe juttatja, ahonnan kiválasztódásra kerül.
A masszázs célja az akadály kiküszöbölése, az energia szabad áramlásának helyreállítása.
A reflexológus a lábat a test tükrének tekinti. A szakember néha előre tudja jelezni az egyes betegségeket. Ilyenkor megelőző kezelést alkalmaz, ill. szakorvoshoz küldi a beteget. A talpon lévő elváltozások, jelzések megmutatják a test egészségi állapotát, a kialakulóban lévő, avagy már kialakult betegségeket.
A talpon ugyanúgy megtalálható az egész test kicsinyítve, mint az íriszben, fülben, nyelven, arcon.
A talpmasszázs a kiváltott reflexhatás segítségével működik.
Minél távolabb van a törzstől, szervektől, annál hatékonyabb a masszázs, könnyebb felismerni az elváltozásokat.
A reflexológus, ismerve a test pontos elhelyezkedését a talpon, különböző fogásokkal, nyomásokkal, a szükséges pontokra nyomóerőt kifejtve, megfelelő erősségű inger kiváltásával, hatást gyakorol a szervezet egészére, illetve a testben zajló folyamatokra.

 

A reflexmasszázs pozitív hatásai

- A láb központi kapcsolóhelyet jelent, az egész emberi szervezetre távolhatást  lehet gyakorolni.
- Ha elváltozás észlelhető, és a zóna reagál, akkor befolyásolható is.
- Életenergiára hat, az energiatorlódást és az energiahiányt egyensúlyba hozza.
- Szabályzó, kiegyenlítő és harmonizáló hatása van.
- Öngyógyító erőket módosítja, aktiválja az életenergiát.
- Serkenti a vérkeringést, sejtanyagcsere felgyorsul, méreganyagok, salakanyagok gyorsabban távoznak.
- Serkenti a nyirokkeringést. Immunerősítő.
- Szabályozza a hormontermelő mirigyeket, segít a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában.
- Fájdalomcsillapító hatású.
- Lazító, testi-lelki feszültséget oldó.
- Harmonizáló hatású.


Tehát, elmondható, a reflexológia kezelés hatásairól, a teljesség igénye nélkül: számos krónikus betegség gyógyítása, tünetek enyhítése, fájdalomcsillapítás, emésztési, allergiás, mozgásszervi, immunerősítés, stressz oldás, relaxálás, harmonizálás érhető el. Maga a kezelés kifejezetten kellemes, időtartama kb. egy óra.

Mint tudjuk, érezzük, éljük a mindennapjainkat, az életünk, minden egyes napunk, egy utazás.
S, egyáltalán nem mindegy, hogy ezt az utazást hogyan tesszük. Ha kell, segítőtársat hívunk, ha kell, mi vagyunk a segítők.

 

Szeretettel várom az érdeklődőket és a gyógyulni vágyókat.


Murányiné Grósz Ágnes

 

reflexológus természetgyógyász
indiai fejmasszőr
Tel.: +36-20/420-2837
E-mail: Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
            Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.